Landmåling og vegetasjon


En av utfordringene når man bruker tradisjonelle landmålingmetoder er nødvendigheten av å kartlegge områder som er dekket av tykk vegetasjon. Noen oppmålingsprosjekter krever måling av slik vegetasjon, mens de fleste oppdrag krever måling av selve terrenget fremfor vegetasjonen som dekker det.

elv vegetasjon

Når man er i terrenget kan landmåler oppdage at tradisjonelt oppmålingsutstyr er blokkert av store trær eller andre hindringer. De kan til og med ikke være i stand til å krysse landet på grunn av bratte fjell, elver, innsjøer eller andre naturlige eller menneskeskapte ting. Kombinert kan disse funksjonene gjøre tradisjonell landmåling vanskelig eller til og med umulig. Spesielt i ubebygde områder. Imidlertid er det måter rundt disse hindringene som gjør at landmålere kan utføre nøyaktige og presise undersøkelser.
Noen metoder for oppmåling kan trenge gjennom trær og annen vegetasjon. Blant disse er LiDAR, en laserbasert metode. Fordi laserenheten flyr over området i et fly, er den ideell for tungt skogkledde områder der tilgang til fots kan være vanskelig eller umulig.

En type oppmåling, kjent som “vegetasjonsmåling”, er spesielt interessert i vegetasjonen som finnes i et gitt område. I motsetning til vanlig landmåling viser vegetasjonsmåling ofte grove grenser i stedet for strenge linjer. Vegetasjonsmåling, eller kartlegging av plantehabitater, er et verdifullt verktøy for botanikere og miljøvernere. Avhengig av den tiltenkte bruken, kan en vegetasjonsundersøkelse indikere områder med vegetasjon og de uten, eller planteartene og dens tetthet og beliggenhet. Disse kartene kan brukes til å identifisere sensitive økologiske områder (som våtmarker), kartlegge spredning av planter eller undersøke miljøendringer etter naturlige eller menneskeskapte hendelser.

I tilfeller der vegetasjonskartlegging er ønskelig, kan målinger utføres ved hjelp av drone eller ved hjelp av en landmåler med totalstasjon for å måle vegetasjonshøyde og legge et rutenett av terrenget som vegetasjon kan måles på. Det samme rutenettet kan deretter brukes av et annet oppmålingsteam etter en periode for å måle endringer i vegetasjon og terreng.

Mens topografiske kart kan vise vegetasjon eller menneskeskapte landemerker representerer en digital terrengmodell generelt bare bakketopografi og terreng under vegetasjonen. Digitale terrengmodeller kan også bli referert til som bare jordmodeller , mens digitale overflatemodeller inkluderer funksjoner over bakken som vegetasjon.
Det finnes en rekke kartmålingsmetoder som brukes til å lage topografiske undersøkelser eller digitale terrengmodeller, for eksempel direkte kartlegging (med landmålerens GPS eller totalstasjon) eller teknologier for fjernmåling som luft- og satellittbilder, LiDAR-metoder og fotogrammeri. Den mest hensiktsmessige metoden avhenger av området som undersøkes, og mengden og typen data som kreves. Noen oppmålingsmetoder som brukes til å lage disse modellene, for eksempel radar, gjenspeiler det høyeste høydepunktet på et gitt sted, enten dette er toppen av et tre eller en bygning eller bar bakke, mens andre er ment for måling av selve terrenget.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *